Verslag bodybuildingwedstrijden Kennemer Theater in Beverwijk.

Zondag 2 mei werden er in het Kennemer Theater in Beverwijk 2 bodybuildingwedstrijden gehouden. Deze vonden direct na elkaar plaats. De ene was het Nederlands Kampioenschap georganiseerd door de NABBA en alleen Nederlanders konden hier aan meedoen. De andere wedstrijd was een internationale genaamd de Artemis Cup en deze werd georganiseerd door de YBF.

Beide bonden houden in de ochtend eerst een voorverkiezing waarbij alle deelnemende atleten aan de hand van hun fysieke kenmerken in verschillende groepen worden ingedeeld. Hierbij wordt gekeken naar lengte en mate van gespierdheid.

Sonja werd Bij de Nabba ingedeeld in groep genaamd figure 2. Dit was de groep met het meest gespierde en getrainde uiterlijk tot 1.63 m.

Bij de YBF werd zij ingedeeld in de groep Miss Super Body, wederom de meest gespierde en getrainde damesgroep. Sonja beschikt over een zeer slank, afgetraind figuur met weinig vet en veel spierseparatie. Dit is een voor vrouwen moeilijk te bereiken fysieke staat met een laag vetpercentage.

In eerdere wedstrijden werden er bonuspunten uitgedeeld voor deze fysieke toestand aangezien je dit alleen met jaren van trainen en een uitgekiend dieet kan bereiken. Het zogenaamde hard en droog staan werd zeer gewaardeerd en bewonderd. Zeer tot de verwondering en ook wel ergernis van vele wedstrijdatleten bleek er juist nu net een beleidswijziging bij de YBF te hebben plaatsgevonden waarbij een compleet andere weg in geslagen wordt. Dit om de bodybuildingsport beter toegankelijk voor meer mensen (en dus commercieel aantrekkelijker) te maken.

Een hoger vetpercentage en minder spierseparatie wordt nu dus juist wenselijk geacht zodat meer mensen aan wedstrijden zullen gaan deelnemen. Een beleid wat nog heel veel gespreksstof zal doen oplaaien in bodybuildingland maar gezien het grote aantal deelnemers en ook de vele toeschouwers in het toch grote theater kan nu al gesproken worden van een groot (commercieel) succes. Iets wat de sponsoren zeker zullen waarderen.

Bij de Internationale wedstrijd van de YBF werd Sonja in haar categorie 4-de. Deze plaatsing zorgde voor veel ophef onder de aanwezigen aangezien de meeste mensen nog niet op de hoogte waren van het nieuwe beleid van de YBF en volgens de oude regels hadden de meeste mensen Sonja op de eerste plaats ingeschat. Toch is de 4-de plaats nog altijd een hele knappe prestatie in deze internationale wedstrijd.

Bij het Nederlands Kampioenschap werd Sonja in haar categorie na een spannende strijd met een miniem verschil 2-de. Wederom een zeer goede prestatie !

Leo heeft inmiddels meer dan 30 jaar trainingservaring opgebouwd en ook hij heeft in deze tijd een zeer scherpe spierseparatie en droge fysiek weten op te bouwen. Tijdens deze wedstrijd was het gelukt om via een uitgekiend dieet op een vetpercentage van 3,5 % uit te komen. Zowaar een prestatie van formaat. Ook hij liep echter bij de internationale wedstrijd van de YBF tegen hetzelfde probleem aan van het nieuwe beleid. Hij was ingedeeld in de categorie Masters Body X-treme. Dit zijn de grootste, meest gespierde mannen van 40 jaar en ouder. Een van de moeilijkste categorieën met de mannen met de meeste jaren van training in de gespïerde lijven. Deze trainingsjaren zorgen over het algemeen voor een zeer hoge kwaliteit van spieren. Ook dit keer was het niveau zeer hoog.

In deze zware internationale klasse wist Leo uiteindelijk een zeer goede 2-de plaats te behalen. Ook hier laaide de discussie over het nieuwe beleid weer op aangezien Leo volgens de oude puntentelling in veler ogen extra punten had moeten krijgen omdat hij van alle deelnemers veruit de hardste en droogste fysiek had weten te bereiken . Maar niet getreurd ook deze 2-de plaats is een prestatie van formaat.

Bij de Nederlandse Kampioenschappen deed Leo mee met de Masters 40 plus , zoals al eerder vermeld een van de zwaarste categorieën met zeer grote en zwaar gespïerde mannen. Na een zware strijd eindigde hij hier op een uitstekende 3-de plaats.